Egy kis luxus :)
Beltérvilágítás lekapcsolás késleltető


Sajnos még néhány mai autóban sem széria ez az áramkör. Mire is jó? Este/korán reggel lemegyünk az autóhoz; beülünk, becsukjuk az ajtót aztán keresgéljük a gyújtózárat mert sötét van. Na ez a kis kapcsolás bekapcsolva tartja a beltérvilágításunkat az ajtó becsukása után még kb 10-15mp-ig aztán szépen lassan kapcsolja ki. További előnye hogy nem kell vezetékeket vagdosni, simán ráköthető a meglevő ajtókapcsolóra.

Itt a kapcsolás:A kapcsolás működése (a rajzon az ajtó csukva van, a kapcsoló nyitott): az első tranzisztor bázisán a feszültség alacsony, ezért áramot kap a második (terhelést leválsztó) tranziszor, ami nyitja az izzót kapcsoló nagyteljesítményű BD tranzisztort. Közben a kondenzátor a 120kOhmos ellenálláson keresztül elkezd feltöltődni. Ahogy a kondenzátor feszültsége eléri a 0,7-0,6V-ot a 2n3906 zár, a második is zár így megszűnik a BD tranzisztor bázisárama, a lámpa kialszik.

Namost az apróságok: kapcsoló tranzisztornak  bármilyen nagyteljesítményű NPN kapcsolótranzisztor jó, a jelenlegi BD243A 60V/6A terhelhetőségű, tehát 6A*12V=72W az elméleti terhelhetősége viszont 20W felett már kell neki valami hűtés. A két kisteljesítményű PNP tranzisztor Magyarországon kapható tipus, nem jó helyette pl. a BC212 (habár a főbb adataik ugyanazok, ebben a munkapontban a BC erőstési tényezője lényegesen alacsonyabb - bizonytalan lesz a működés). Budapesten pl az Elektro-Kontha árulja a 2n3906-ot kb 30Ft-os áron.

Tranzisztorok adatlapjai:
2n3906
bd243


Íme a megépített áramkör:


Ugyan a mobiltelefonom kamerájával készült azért jól látható hogy milyen kis méretben meg lehet építeni úgy hogy fizikailag is stabil.

Tocsa, Bp, 2005.01.29
Valid HTML 4.01!