Frigyes mester gépe

Rendelésre készült masina,  a leendő gazdája sokáig nem akar áldozni rá, tehát egy tápos gépet kellett összeállítanom. Mivel a számítógépekhez kevéssé értő embernek készült, szerettem volna, hogy minél 'problémamentesebb' alkatrészek kerüljenek bele, amit szerintem inkább többé, mint kevésbé sikerült megvalósítani, habár az eredeti 250 ezres keretet sikerült 'kissé' túllépni.

Induljunk az alapoktól, a gépháztól! Lassanként szokásommá válik a Chieftec ház, nem utolsósorban könnyű (és veszélytelen) szerelhetősége és kissé indusztriális kinézete miatt. A leeendő tulajdonos elutasította a kedvenc DX-01-BDU házamat, helyette egy ugyanilyen, de fehér került a listára (DX-01-WDU), egy igencsak komoly táppal, egy Chieftec CFT-500W-assal. A táp fő jellemzője a három szekunder oldali 12V-os ág, 11, 12 és 22A-es terhelhetőséggel. Komoly teljesítményfelvételű SLI-s gépekhez tervezték. Ja, és hogy el ne felejtsem: mint látható, a tápban egyetlen 12cm-es ventillátor van, úgyhogy csendes.


A ház tehát már megvan, keressünk belevalót! Inteles rendszert terveztem, LGA775-ös processzorral és DDR-2-es memóriával. Az alaplap az MSI egyik csúcsterméke: a 945P Neo Platinum. intel 945P chipset, ICH7R déli híd, mindkettő hatalmas passzív hűtéssel (ugye nem kell ecsetelnem, milyen jó is az, ha nincsenek ventillátorok az alaplapon? csendes, megbízható), PCI-Express: 1db x16, 2db x1 slot.  8 USB, két FireWire, integrált 7 csatornás HD Realtek audio codec, integrált intel Gigabit LAN, 4 SATA port, és két RAID-be köthető IDE port + 1 IDE port az ICH7R-ben. Összesen 3 IDE, 4 SATA. (egyébként akár a Cedar Mill és a Presler magos CPU-kat is fogadja). Proci most egy intel 650: 3,4GHz, 2MB cache, HT, boxed - gyári intel hűtővel. Memória: Samsung 1GB/667MHz. Később még mellé lehet pakolni még egy modult, és mehet a 2GB duálban.

És ha már itt tartunk, hadd dühöngjek egy kicsit. Az MSI (és még jópár gyártó) ad az alaplapjaihoz egy ún. CPU installation bracket-et. Ez egy műanyag fröccsöntött b|zb@sz, ami arra jó, hogy: processzort belepattint, aztán az egészet a socket fölé helyez, processzor socketbe bele, és el lehet venni a műanyagot, a proci stabilan ül a foglalatban. Ki az a fakezű marha, aki enélkül nem tudja rendesen belerakni a processzort a socketbe??? Még meg is jelölték, bevágások is vannak az oldalán, másképp bele se megy. Egyébként eredeti, bontatlan MSI CPU installation tool eladó, "fakezem van" jeligére.


Nna, így néz ki összerakva. Itt még a SATA winyók nincsenek rákötve, csak az egyik dvd olvasó. (memtest86+, ugyebár) A memória hibátlan egyébként.

Videokártya: MSI NX6800-TD256E nVidia 6800 GPU, 256MB ram, TV/DVI-out. Na ezt volt nehéz megszülni :) Indult a konfig egy ASUS 6600-assal, aminek passzív hűtése volt. "Az kevés" - hangzott a dörgedelem, akkor kezdtem nézegetni a Gigabyte 6800-ast és ezt az MSI-t. Végül az ár és a felszereltség döntött az MSI javára. Persze sejtenem kellett volna, hogy túl szép az ár, nem is csoda: az MSI gondolom spórolásképp  az nVidia referencia hűtőjét pakolta rá, ami hát. Szóval nem túl jó, kicsi és emiatt nagy fordulatú hűtőventillátor van rajta > hangos. Úgyhogy rövid győzködés után rávettem a tulajdonost egy Arctic Cooling NV Silencer rev.5 aftermarket VGA hűtő beszerzésére és nekiestem a kártyának :)


Az eredeti hűtő a kártyán
(egyébként hatalmas pofátlanságként a hűtő MSI matricáját leszedve előtűnik a sztenderd nVidia-szinű hűtőborda)

Összehasonlításképp az eredeti hűtő és az NV Silencer hűtője. Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy áramlástani szempontból mennyivel jobb az utángyártott hűtő ventillátora, a nagyobb hőkapacitású borda és a DHES rendszer, ami az Arctic Coolingnál a Direct Heat Exhaust System rövidítése. A lényeg nagyon egyszerű: míg az eredeti hűtés a gépházon belül keringetett levegővel hűti a GPU-t, az Arctic megoldása a gépházból szívja a levegőt, de a ház hátsó slotján keresztül a külvilágba nyomja ki, nem emelve így a  gépház hőmérsékletét. Az installáció nagyon egyszerű: régi hűtő le, új fel és négy darab gumis alátéttel és négy anyacsavarral rá kell szorítani a nyákra.

Szóval így néz ki a kicserélt hűtővel a kártya. Az Arctic Cooling szerint leglábbis, mert itt ez lett a végeredmény:


És mi az a túllógás ott hátul, emberek? Most akkor az MSI mégse a referencia nyákot használta és megrövidítette? De a hűtőborda tappancsai stimmelnek a memóriákkal. Kis tanakodás után mit csinál az ember egy 55 ezres videokártyával és egy 5 ezres hűtővel?


Hát beigazítja a helyére, basszus :) A túllógó műanyagot kímélő módzserekkel levágja és szépen lesorjázza. Egy szó, mint száz: a kártya hűtőstől már bent csücsül a masinában, és nagyon jól érzi magát. A gyári hűtővel a mag hőfoka 44 fok volt, ezzel a megoldással 32. Hoppá.

 Jól is néz ki az a brutál hűtőborda :)  És lassan a végére is érek a magyarázásnak, talán még a meghajtók érdemelnek pár szót:

CD/DVD olvasó egy LG GDR-8163B. Olcsósága miatt került be, érződik is keményen a spórolás: az én lassan két éves Pioneer DVD-119-es olvasóm köröket fut körülötte, nem is beszélve a gép saját írójáról:

CD/DVD író egy NEC ND-3550. Ha jó DVD író kell, NEC. Az otthoni masinában ND-3540 van, a továbbfejelsztett 3550 még gyorsabban tudná írni a DL lemezeket (DVD9), már  ha egyáltalán kapható lenne olyan média, amit ilyen sebességgel lehetne írni. Ezt nem sajnáljuk ugye, tudjuk hogy Japánban már a második generációs Blu-Ray meghajtók is kifutóban vannak. És itthon? Első generációst is ritkán látni, aranyárban. Szóval kissé megelőzi a korát ez az író is.

Merevlemez: a rendszerek (egy win XP és egy Fedora Core 3) és a programok egy 160GB-s SATA-2 Seagate-en tanyáznak, az adatok és a bedigitalizált videók pedig egy nekik dedikált 200GB SATA-2 Seagate-re kerülnének, ha nem teremfociztak volna a kereskedő raktárosai a kétszázas winyókkal :) Szóval azt most cserélik, mert 'kissé' badsectoros volt.

ToCsa, 2006.03.07