Orlando gépe


Megrendelésre készült masina, sok kellemes meglepetést okozott; különlegessége, hogy monitort is kért hozzá a gazdája. Kezdjük kívülről: Chieftec Dragon szériájú ház (DX-01B-D-U), Chieftec 410W-os ATX 2.0-ás tápegységgel, amiben egy 12cm-es hűtőventillátor van > ez csendes gép lesz!

Ha rájuk kattintasz, megnézheted eredeti felbontásban a képeket (a háttérben a már sok éve hibátlanul szolgáló masinám látható, a Turbodiesel). Látható hogy a ház bár kissé indusztriális jellegű, szerintem jól néz ki, a kilinccsel levehető oldallaptól kezdve a zárható előlapig; a ház talpai most be vannak csukva helytakarékosság végett. Nézzünk bele!

Kilincs meghúz, és az egész oldallap levehető. Hmmm, itt bőven lesz még bővítési lehetőség! Rengeteg hely van szabadon, a házban és az alaplapon egyaránt. És nem is lesz nehéz megpakolni, ti. a Dragon szériának egy mozdulattal kivehető meghajtótartói vannak, ki is veszem mindját a középső, üreset. (ide jönne a floppymeghajtó, de nem most - így is örült a gazdája, hogy megállt a masina 160-ban)

Tényleg egy mozdulat :) Zárnyelvet hátrahúzni és az egész drive-bay egyben kihúzható hátrafelé. Hogy ez mire jó? pl. nem kell levenni a gép másik oldalfalát ha meghajtót akar cserélni az ember. (Ez nagy szó, mert még az én Morex házamnak is le kell szerelni,  pedig az se két fillérbe került.)  A visszarakás hasonlóan patent: vissza kell nyomni a zárnyelvet, diszkrét katt és már bent is van. A Chieftec házakra egyébként jellemző hibátlan kidolgozás természetesen itt is megvan, sehol egy sorja, vagy eldolgozatlan illesztés. Extra ventillátorhelyekkel se spóroltak, a hátfalon van hely egy 12cm-esnek, a winchestertartó keretben egy 8cm-esnek és alatta is egynek.

Ja, és mint látható, csavarokkal se kell szenvedni, a ventik simán bepattinthatóak a lila műanyag keretbe.

A ház ajnározása után nézzük mi jön ki manapság 120e Ft-ból:

A megrendelő kifejezett kérése volt a 64 bites AMD processzor, amit őszintén megmondom, nem nagyon favorizáltam - idáig. Talán a sok rossz emlék (Duron, Tbred-A, a meghibásodó hőfokmérő dióda, a védelem nélküli mag, az egyre nevetségesebb tuningolás hol grafitceruzával, hol vezetékdarabkával, a végefelé fűtőszáljavítóval - szóval nem voltam egy nagy AMD rajongó, na) miatt, nem tudom. Ez a masina viszont egy A64 3000+ P-i-B szettet kapott, és ki kell jelentsem: AMD is back! Bár a hozzáadott hűtő minősége szerintem megkérdőjelezhető, a processzor maga mind kidolgozásában, mind architektúrájában kellemes pozitív meglepetést hozott. Eleve nehéz! És végre van sipkája a magnak, nem kell attól tartani, hogy valami lámer user (csak megigazítottam a hűtőt) elintézi.

Egy ilyen pöpec kis CPU alá valamilyen sokat tudó stabil alaplapot akartam rakni, természetesen nVidia nForce4 chipsettel. Ilyen szinten kevés alaplapgyártó van, amelyik minőséget szállít a dobozban, nem szívást. Választásom végül az MSI K8N NEO4-FI alaplapra esett, egyrészt mert az MSI-t mint gyártót kedvelem, nem szoktak bakot lőni és nagytudású alaplapokat gyártanak, jó minőségben. A NEO4-FI rövid jellemzése: Socket 939, nForce4 ultra chipset, négy memóriahely (2*dual), egy PCI-E 16x slot, egy PCI-E 4x slot, egy PCI-E 1x slot és négy sima PCI slot. Két különálló SATA vezérlő (összesen négy SATA csatlakozó), Marvell Gigabit LAN, Realtek 7.1 audio codec, két FireWire csatlakozó, 10USB port (6-ot kivezettem, a többit majd kérésre, de nem hiszem hogy lesz rá szükség) Plusz még ilyen nyalánkságok mint a CoreCell chip, IrDa header, koax kiment a hangkártyáról, optikai kimenet a hangkártyáról, SATA-Raid (0,1) de sorolhatnám.


Kapott 512MB memóriát, majd ha lesz még egy kis pénze a gazdájának, kaphat még egy 512-es modult és mehetnek duálban.

A másik gyöngyszem a videókártya: egy Gigabyte NX66256DP, 256MB rammal, video-outtal, DVI csatlakozóval.

Na meg persze a Gigabyte-okhoz adott gyári Zalman egy hőcsöves passzív hűtéssel :D A második képen egyébként látható az nForce chipset aktív hűtése is. Kíváncsi vagyok, meddig bírja majd (a fordulatszáma 5-6000 között mozog).

Végére maradt a monitor. Eszméletlen, mennyire lement az ára a CRT monitoroknak. Ezt a 19"-os EIZO FlexScan F730-as, 2001-es monitort írd és mondd 15000 forintért vettem. És ez bolt, nem apróhirdetés! 3 hónap garancia van rá. Arról nem is beszélve, hogy az általam ismert monitorok közül az EIZO-knak van a legszebb képe. A Trinitron képcsöves monitorok képe is jó, de ott a két 'trinitron-csík' benne. Az EIZOban nincs; ennek ellenére szép éles képe van, jó a színhűsége és 1024*768-ban tudna 140Hz-el frissíteni. Köszönjük a microsoftnak, hogy a windóz xp csak 120Hz-ig támogatja a frissítési frekvenciákat! Maximális felbontása 1600*1200. Itt 90Hz-el tud frissíteni. Nem semmi. És csak 120W-ot fogyaszt.

ToCsa, 2005.12.11.

Valid HTML 4.01 Transitional