13.8. A gyújtótranszformátor

A gyújtótranszformátor transzformálja (indukálja) a gyújtáselosztóban megszaggatott primer feszültséget 10000...15000 V-os nagyfeszültséggé, amely a gyújtógyertyákon a szikrát létesíti.
A motortérben jobbra, a kocsiszekrény-hossztartón van elhelyezve. a feszültségszabályozó mellett.
A gyújtótranszformátor transzformátorlemezekből (vasmag), viszonylag vastag átméröjü huzalból készített primer tekercsből és viszonylag vékony huzalból készített szekunder tekercsből áll. Az alkatrészek szigetelőanyaggal vannak kiöntve és fedéllel vannak lezárva. A nemkivánatos átvezetések (áthúzások) elkerülésére a gyújtótranszformátor felületét tisztán és szárazon kell tartani. Egyéb karbantartást nem igényel. A gyújtótranszformátor belsejében keletkezett hibák (átütés, szakadás) nem javíthatók.
A gyújtótranszformátor helyes működéséről úgy lehet meggyőződni, hogy a kivezetésétől a gyújtáselosztóba menő nagyfeszültségű kábelt a gyújtáselosztóból kihúzzuk, és a végét tartsuk a gépkocsi testétől kb. 10 mm távolságra. Ezután kapcsoljuk be a gyújtást, majd a motort az indítómotorral forgassuk meg. Ha a kábel végéből szikra ugrik a testre, a gyújtótranszformátor jó (a primer tekercs rendben van). A gyújtótranszformátor állapotáról teljes képet csak a próbapadi vizsgálat ad.
A gyújtótranszfomátort az üzemelési hőmérsékletén ajánlatos vizsgálni - néhány hibája hideg állapotban nem jelentkezik.

1979. októbertől a gyújtótranszformátorra előtétellenáIlást szerelnek. Ennek üzemi feszültsége a teljes működési tartományban nagyobb, ezzel megbízhatóbb a motorindítás, különösen a téli időszakban. A gyújtótranszformátor további szekunder feszültség növekedését jelenti, hogy a motor indításakor az előtétellenállás ki van iktatva (rövidre van zárva). (A gyártómű által ajánlott bekötési vázlat a 227d ábrán látható.)

1980. augusztustól a gyújtótranszformátor előtétellenállásának kiiktatását az indítómotor 15a jelű kapcsa biztosítja (az indítómotor száma 1980. augusztustól: 443.115-142.110), amely indításkor össze van kötve a gyújtótranszformátor 15-ös kapcsával. (A bekötési vázlatot a 227e ábra szemlélteti.)