Technics SU-V500 erősítő javítás


Apakezdőőőődik...
Véletlen botlottam bele, bár aki a vaterát úgy böngészi, hogy a 'hibás' szóra keres... lehet még sikeres ember?
'hibás(nem csinál semmit)' - nem mondod. Na mindegy, ha a végfok szállt el, lesz hova raknom a régóra doboz nélkül kallódó National (LM3875) végeket, ha a mikorkontrollere, akkor a táptrafója többet ér ennyinél.

Welcome to yer new home. Picit karcos, nem picit retkes, de nincs az a mocsok amit a tisztítóhab+desztvíz kombó nem hoz le. A desztilláltvíz fontos, az ha beleszárad, nem vezetőképes, legalábbis nem annyira mint a mezei csapvíz, amibe a fél gellérthegyet beleolvaszották egy kis klórral megfejelve.
Tető le (csavarok feje elnyalva, ejnye! ne nyúlj bele ha nincs rendes csavarhúzód!) A biztó könyékén ujjlenyomatok, akkor erre rá se nézek, tuti kicserélte. De semmi életjel. Rossz előérzetem támad, kiszerelem a trafót, rá a multimétert a primer tekercsre. Hopp! Hiba azonosítva. Így már nem érte meg annyira... de hátha nem rángatott magával mást is. Neten megtaláltam a kapcsolási rajzát, 2x28V kell egyszer a végfokoknak és kell még 10.8V a standby áramkörnek.


Szóval hogy is volt, 2x24V is elég lesz ide, 9.1V standby-jal, ha dög, most kiderül. Szép kábelezés, többet nem is vesztegetném rá a szót, működik, nem?


Úgy látszik, a mikrokontroller megúszta, füst sincs, tán a végfok is. De nem :( A füllhalgatóban csúnya búgás hallatszik a bal csatornában, a jobb meg süket mint az ágyú. Multiméterrel nézve a végfok egyik bemenetén 30V váltó (!!!) a másik fixen 0. Ezt aligha az előfok produkálja. Végfok ic kiforraszt, egyből eltűnnek az előfok kimenetéről a lehetetlen feszültségek. Tehát a vége (is) dög.

Vááá, mi a bánat történt ezzel? Remélem semmi komolyat nem csinált a jelerősítésen kívül, mert akkor szívás lesz, ezt az ict sehol sem lehet kapni.
Hát de, még az 'OPERATION' led meghajtása is az ő dolga volt, hogy mi alapján, fogalmam sincs, a kapcsolási rajzon csak annyi van, hogy egy tranzisztoron keresztül vezérelte a ledet.


Mégiscsak új otthona lesz az LM3875 végfokoknak. Tiszta szerencse, hogy az SVI végfokot két csavar tartotta, így van hova csavarozni.Tegyünk majd itt rendet később, előbb nézzük meg, működnek-e egyáltalán. Két ellenállást ki kellett berhelnem a panelről, mert a visszacsatolást az LM lábaira forrasztott 22k-s ellenállás állítja (minimál Gainclone), nem kell itt nekem, hogy még a régi végfok visszacsatolása is beleszóljon. Egyébként működnek, bár határozottan van lehetőség a hangzás javítására.Szóval eldőlt, SU-V4375 (=500+3875) lesz belőle, akkor viszont a standby feszültséget nem kéne külön trafóval előállítani, épp elég nehéz ez a toroid is (bár sehol nincs a régi hibrid E-magos, vas kalickában csücsülő trafó súlyához képest). Azért jó a toroid, mert bármikor rá lehet tekerni még pár menetet, ha arra van szükség. Esetünkben 57.5778 menetet, amit felkerekítettem 58-ra.Gyorsan szétvertem egy elfekvő fojtótrafót, ez a 0.8-as lakkozott rézhuzal bőven több áramot fog tudni leadni, mint amire a standby áramkörnek szüksége van. Tekercsvégek rögzítve, multiméter izzít: 10.8 helyett 11.1 - eszi, nem eszi, nem kap mást. Négy tizeden nem fogok vitatkozni, nem processzor ez. Vagy mégis? Áááááá, jó lesz.
Csak szebben néz ez ki így, trafó rögzítve, kábelek forrasztva, zsugorcsövezve. Előbb-utóbb csinálnom kell valami árnyékoló dobozkát a trafónak, ugyanis a képen nem látszik, de kb 5cm-re van mögötte az előerősítő/hangszínszabályozó rész, és a kimeneteken most egy egész halk 50Hz-es brumm hallatszik.

A végfokok tápköreibe egyelőre egy-egy 12V/10W-os izzót iktattam, mint kiderült bölcs előrelátás volt részemről, ugyanis ha mindkét kimeneti relé egyszerre húz meg (A+B üzem), csúnyán elkezdenek gerjedni. Át kellett kábelezni a bemeneteiket.

UPDATE! Nem is kellett kábelezni, elég volt a National végfokok bemenetére egy-egy 20pF-os kondenzátor. Nyavalyás érzékeny integrált végfokok :) A földelest módosítva (2ohm+100nF párhuzamosan) eltűnt a brumm is.El is felejtettem, pár dolog, hamár belebotlottál ebbe az oldalba, valószínűleg gugliról jutottál ide, és neked is problémád van a cuccal, tehát itt a   kapcsolási rajz
Az SVI 3102 D végfok tényleg nem kapható, viszont a helyettesítőjét (RSN 3502 C) árulja a HQVideo.
(Már ha neked az erősítő eredeti hangzása kell.) Nem tudom hogyan szólhatott, de hifi fórumokon nem dicsérik túl. Viszont a Gainclone erősítőkről mostanában ódákat zengenek, úgyhogy mindenképpen támogatom az átépítést. Arról nem is beszélve, hogy így olcsóbb, ti. az RSN3502 majdnem 8e, a két Gainclone meg összesen (a Low-ESR kondikkal!) nem kerül ötezerbe. És jobb a hangja. Az 'Operation' LED meg... nekem nem hiányzik.

UPDATE! Ma egy hifis barátommal leültünk meghallgatni, mit tud a berendezés. Tone Defeat be, teszt cd indít. Majdnem tökéletes a hangzás, a csatornák szimmetrikusak, nincs áthallás, a felújított erősítő kedvencei a... hát, lehet, hogy egyszerűbb leírnom, mit nem szeret: a szaxofont. Azt valamiért nem adja vissza szépen, bár még amikor csak a végfokot teszteltük ház nélkül, már hallatszott, hogy ez nem az ő hangszere. Szól, de egy részletesebb felvételen 'minden mögé' rakja a szaxit, szóló szaxofon pedig olyan, mintha valami filteren keresztül jönne. Szól, de nem szépen. Viszont amit nagyon szeret (és amit hallgatni is szoktam) az az elekronikus zene. Régi vagy új, mindegy, a dobgép+szintetizátor, a torzított gitár nagyon szépen szól rajta, és kivezérelve se mossa össze.

Sok szerencsét a javításhoz!