Vissza a K-Jet lapra

Üzemanyagelosztó

Az üzemanyagelosztó a légmennyiségmérõ tárcsájának állásától függõ mennyiségû üzemanyagot adagol a befecskendezõszelepeknek.

Mint már kiderült, a vezérlõtárcsa helyzete arányos a motor által beszívott levegõ mennyiségével. A vezérlõtárcsa egy karon keresztül a vezérlõdugattyút mozgatja.
A vezérlõdugattyú szabályozza a befecskendezett üzemanyag mennyiségét.

A saját állásához mérten - a dugattyútérben - a vezérlõdugattyú megfelelõ mértékben teszi szabaddá az átáramló benzin útját, ami innen az elosztóegységbe, onnan a befecskendezõszelepekhez kerül.

A tárcsa kis elmozdulására a vezérlõdugattyú csak kissé mozdul el és így csak szûk keresztmetszete válik átjárhatóvá. Nagy emelésnál nagyobb keresztmetszet válik szabaddá és több üzemanyag áramolhat át.

Lineáris összefüggés van a tárcsa emelkedése és a dugattyú által szabályozott keresztmetszet között.

A rendszerben levõ nyomás feladatai közé tartozik például, hogy ha a tárcsa lesüllyed, a vezérlõdugattyú ne maradjon felsõ véghelyezetben. A vezérlõnyomás további fontos feladatait a Melegítés és a Teljes terhelési dúsításról szóló fejezetekben tárgyaljuk.


11. kép: dugattyúház, vezérlõdugattyú.1 beszívott levegõ, 2 vezérlõnyomás, 3 üzemanyag-hozzávezetés, 4 benzinmennyiség a befecskendezõszelepekhez, 5 vezérlõdugattyú, 6 dugattyúház, 7 üzemanyag-elosztó,
8 légmennyiségmérõ

 

12 kép: vezérlõdugattyú áteresztõrése nagyításban
(eredetiben a rés kb 0,2 mm széles)
 

13. kép: a vezérlõdugattyú különbözõ mûködési helyzetei

a alaphelyzet, b részterhelés, c teljes terhelés
1 vezérlõnyomás, 2 vezérlõdugattyú, 3 vezérlõrés, 4 vezérlõél,
5 üzemanyag-hozzávezetés, 6 dugattyúház


Vissza a K-Jet lapra