Technics SL-PG580E CD-játszó javítás


"Építsünk 100e alatti HiFi rendszert a kukából" sorozatunk második részéhez érkeztünk!
A szokásos Vaterás keresgélés hibás termékekre, és hirtelen itt ez a pöpec CD játszó, passzol a magnómhoz (RS-BX646) és az előző részből ismert SU-V500 erősítőmhöz.
'hibásan , nem olvas' - mi baja lehet... ez egyébként az esetek 99,9%-ában lézerhiba. Elöregszik, vagy nem tudom mi történik vele, láttunk már beopálosodott optikát is.

Az Egressy útról hoztam el, egy SONY (brrrrr...) szervízből. Essünk neki! Tray előlap le, dobozfedél le, mechanika hibátlan és csendes. Lézer lesz ez... a berakott lemezt ugyanis felpörgeti, hallok némi seekelésre utaló hangot is, de a vége mindig 'no DISC' :(A látvány fentről. Mintha nem lenne DAC azon a panelon... és milyen dolog a táppanelen vinni a kimenőjelet?
A loadert azért szétszedtem, és nagyon úgy tűnik, hogy én voltam az első, mindenen ez a kék szilikonzsír, fogaskerekek a helyükön, csavarok érintetlenek. Kapjuk szét, milyen neház lehet összerakni? Hát nagyon. Ugyanis bármilyen más gyártó úgy oldja meg az olvasóegység lemezhez emelését, hogy a tálca végén vagy egy 1-2cm-es felöntés, ami felhúzza, vagy áttételesen felemeli a lézert. Nem így a Technics! Még egy fogaskerék, fogasléc (anyám borogass), és egy segédkeret. Na ennek kell szinkronban lennie a tálcát hajtó fogaskerékkel, különben fel sem emeli a lézert, vagy beleemeli a tálca aljába. Szóval nemszétszedni!

A mechanikát négy csavar tartja az alaplemezen, és két kábel, egy szalag az olvasórésznek és egy kisebb 6-os csati, a betöltő motornak és a végálláskapcsolóknak. Éééés!
Megvan az a fránya DAC.Még három csavar, ami a DAC panelt fogja, még egy szalagkábel a lézerhez, és egy szintén hatos csati a motoroknak (seek és spin) valamint a nulla állást visszajelző érintkezőnek (hogy ne erőltessük meg azt a szervót, ami a fejet mozgatja)
Ezt mintha már láttam volna valahol. Nemrégiben javítottam egy Philips CD-710 asztali CD-játszót, annak nagyon hasonló lézer assemblyje volt. Addig is ezt kiszedtem, hiszen ha másikat kell venni, nincs párja annak, ha a cseredarab mellé lehet rakni az eredetit. Hová is raktam a philips assyt?
Óbaz :) Megvan a Philipsből kivett lézer. Két tojás? Hogy kerül Technicsbe Philips assy? Mindegy is, legolcsóbb cd-játszó lesz a projekt neve, mert a cseredarab 4200Ft. Tehát összesen 5700-ból kijött egy jó CD-játszó? Hiszen az olvasórész cseréje után a gép újnak tekinthető, a mozgó, kopó részek több, mint 70%-a a fej körül van, a tálca mechanikáján kopás egyáltalán nem látszik. Nem éppen Thézeusz hajója, de én ezt már újnak nevezem.

Irány a HQ Video! Egy darab VAM1202-t kérek, más nem lesz, sima kápés számlát kérek, kezicsókolom. (Péntek van, 15:50, gondoltam nem tökölök). Csere óta a lejátszó hibátlan. Ugyan távirányítót nem kaptam hozzá, de szerencsére van egy 250Ft-os univerzális távkapcsolóm, ami viszi! Hejj. Eladó egy Philips CD-710 ugyanitt, az nem megy a Technics toronyhoz :)

Így ért jó véget a Sony szervízből hozott Philips lézeres Technics Cd-játszó esete a forrasztópákával, mindenkinek nyugodalmas jó éjszakát kívánok. Nem elfelejteni a jelmondatot: "Ha nem tudod szétszedni, nem a tied igazán!"