14.3. A sárvédők

A hátsó zárvédő (oldallemez) a kocsiszekrény hordozó részének (szilárdsági vázának) alkatrésze. Javítását - tekintettel a nagy szakmai ismeretek igényére (l. a 14.1. alfejezetben) - szakműhelyben és szervizben kell végeztetni.

14.3.1. A mellső sárvédő leszerelése

Először szereljük le a mellső lökháritót (l. a 14.2. alfejezetben) és a mellső ajtót (l. a 14.6. alfejezetben). Ha a bal oldali sárvédőt kell leszerelni, akkor szereljük le még a csomagtérfedelet is (l. a 14.4. alfejezetben). Ha a gépkocsi ajtóküszöbénél díszléc van, a mellső részen részlegesen tegyük szabaddá a díszlécet.
Szereljük le továbbá a sárvédőt rögzitő csavarokat és anyákat (260. ábra). a küszöb alatt a merevítő élén. a csomagtér csatornájában és a kocsiszekrény homlokfalának mellső részében levő csavarokat és alátéteket.

260. ábra. A mellső sárvédő leszerelése (a nyilak a rögzítési helyeket mutatják)

14.3.2. A mellső sárvédő felszerelése


Felszerelés előtt tisztítsuk meg és fessük be a festékhibás helyeket, megszáradás után a leszerelt sárvédöre vagy a szilárdsági vázra ragasszuk fel a gumitömítést. Ha a gumitömítés sérült, cseréljük ki. A sárvédő csatlakozó éle és a kocsiszekrény hordozó része közötti tömitőprofilt mindenképpen cseréljük újra. A sárvédőt helyezzük fel és lazán húzzuk meg a rögzítőcsavarokat. A sárvédőnek a kocsiszekrény felületéhez való hozzáigazítása után (a hozzáigazítás a sárvédő ovál furataiban való eltolással történik) a csavarokat és az anyás csavarokat húzzuk meg.
A mellső merevítő és a sárvédő felső része közötti hézagot tömítő pasztával töltsük ki (l. a 16.8. alfejezetben). A szerelést esetleg fényezéssel és a kocsiszekrényről leszerelt alkatrészek visszaszerelésével fejezzük be.