Számítógépek, röviden ennyi. A választott hivatásom, a hobbim részei; ha akarom segítők, ha akarom életem megnehezítői :-). Teljesen olyanok mint az autóm, mindig van valami bütykölnivaló, sosincsenek készen teljesen, mindig van még valami apróság amit be lehet építeni, mindig van valami amin lehet állítgatni hogy jobb legyen a teljesítmény.

Azt hogy hány gépet építettem már, nehéz lenne számbavennem... illetve inkább csak sokáig tartana. Mindenesetre mindegyik után gazadagabb lettem pár tapasztalattal, pár darab most is ismerősök-barátok tulajdonában van és hiba nélkül mennek a mai napig. Mondjuk nálam a 'hiba nélkül' elég szigorúan vett definíció, csak pislogni szoktam amikor beszélgetek szintén ilyen érdeklődésű emberekkel és dicsekszenek hogy az ő gépükön a legtöbbet eladott operációs rendszer hetente csak 4-5 alkalommal fagy ki. 4-5? Meg félévente újratelepíteni? Én meg csak bólogatok nagy hévvel és arra gondolok hogy a gépemen az első logfájl 2003 márciusi, a csúcs uptime eddig valami 14 nap volt, és nem linuxxal. És hogy miként néz ki egy ilyen masina és milyen alkatrészekből áll össze?  Nehéz lenne elmondani de pár apróságot megpróbálok:

1. Ne ugorjunk bele egy bizonyos alkatrészbe csak azért mert jó nevű a gyártója - a legjobb példám erre egy Panasonic 16x DVD olvasó, amivel jól megsz*vtam... hangos volt és lassú.

2. Soha, ismétlem soha ne a "legerősebb és legolcsóbb" elv alapján vegyünk alkatrészt - nagyon könnyű ezzel a hozzáállással egy AsRock alaplapos, 3GHz Celeronos gépnél kikötni, 512Mb "Green" márkájú rammal, ExcelStor winchesterrel és 'gyári hülyített' videokártyával, ami szépen produkálja a fentebb leírt 'kiakadok mert jólesik' viselkedést, szaggat DVD lejátszás közben, két másodpercig tart amíg a Windóz gomb megnyomása után végre-valahára felbukkan a Start Menü, stbstb...

3. Ház és tápegység. Tudom nagyon sokan azt mondják hogy ez nem lényeges annyira ha valaki csak otthoni/kis irodai munkára szánja a gépét. Nagyon nem tudok ezzel egyetérteni mert egy ilyen gép nem jön ki 70-80e Ft alatt, amit egy jól sikerült tápegység (JNC, V-né&tsa, Codegen) egy pillanat alatt hazavághat. Különösen nem tudok egyetérteni azért mert a gépidő kiesést meg a szerelőhöz járkálást meg lehet spórolni egy élettartamgaranciás tápegységgel (Enermax, Chieftec) ami nem kerül többe 12-13e forintnál - ezek ugyanis ha valami indoknál fogva elszállnak (amit még nem láttam) akkor se küldik rá a 220 voltot a kimenetükre, mert egy áramkör ilyenkor rövidrezárja a kimenetet és a legrosszabb ami történhet hogy a táp leveri a biztosítékot és nem tudunk este gigasztárt nézni.