14. A kocsiszekrény

A kocsiszekrény zárt, ötüléses, négyajtós, teljesen fém, önhordó kivitelben készül, az utastérben mellső és hátsó ülésekkel. Szerkezetileg önálló szilárdsági vázként (hordozórészként) képezték ki, és az összes részét - a tetőt és a hátsó sárvédőket (oldalrészeket) kivéve - erre a szilárdsági vázra csavarozták. A kocsiszekrény részeit acéllemezből sajtolták.
A kocsiszekrény hordozó része (256. ábra) három fö részből - a mellső, a középső és a hátsó részből - van összehegesztve. Továbbá szilárdan hegesztett részt képeznek az ajtókeretek a hátsó oldalrészekkel (sárvédőkkel), a tető; a mellső és a hátsó szélvédőkeret a hátsó üléstámla mögötti felülettel. Az egyéb, szabadon szerelt részek a mellső és a hátsó ajtók, a mellső sárvédők, a homokfal és a hátfal, a csomagtér fedele, a motorházfedél és a lökhárítók. A lökhárítókat acéllemezből sajtolják, krómozottak, különleges kivitelű gépkocsiknál műanyagból készülnek. A kocsiszekrény hordozó részére szerelik az alváz fő csoportjait és azok tartozékait. A mellső részen van a pótkeréktartó.


256. ábra. A kocsiszekrény hordozó része, a szilárdsági váz

A motorházfedél felfelé, a csomagtér fedele balra billentve nyitható. Mindkettő nyitott helyzetben támasszal rőgzíthető.
Az ajtók keretes szerkezetűek, két részből, hegesztéssel készülnek. Az alsó rész két sajtolt lemezből (külső és belső) áll és a kerületén szegéllyel van ellátva. A felső rész (ablakkeret) hengerelt profilanyagból van. Az ajtók elöl fedett csuklópántokon mozognak, a nyitás mértékét az ajtónyitás-határolók határolják. A mellső ajtók kulccsal zárhatók. Mindegyik ajtó az utastérből biztosítható, a hátsó ajtókon ún. gyermekzár van a belülről való nemkívánatos kinyitás megakadályozására. Az ajtók a könyöktámaszokkal húzhatók be. A Skoda 105 S és 120 típusú gépkocsikban csak ajtóbehúzók vannak. Az ajtókat profilgumi tömíti.
A kocsiszekrény ablakai biztonsági üvegből készülnek. A mellső és a hátsó szélvédőt rögzitetten helyezik a gumiprofilba. A mellső és a hátsó ajtók ablaka leereszthető. (A Skoda 105 S és 120 típusú gépkocsikban a hátsó ajtók ablaka nem leereszthető.)
A műszerfalburkolat műanyagból készült egység, a kocsiszekrény keresztfalának felső részére szerelték.
A két mellső ülésnek önálló, egymástól függetlenül eltolható, állítható háttámlája van. A Skoda 105 S típusú gépkocsiban a háttámlák nem állíthatók. A Skoda 105 GL, 120 LS, 120 GLS típusú gépkocsikban kihúzható fejtámlák vannak. A hátsó ülés kétrészes, végignyúló és a kézi csomagtérhez való hozzáférés céljából billenthető. A Skoda 105 S típus kivételével az ülések átrendezésével két fekhelyet, és csak a hátsó ülések átrendezésével csomagteret lehet kialakítani.
Az üléshuzatok különleges eljárással készülnek. A mennyezetet és az ajtókat műbőr borítja.
Az utastérben van még két napellenző, visszapillantó-tükör, a műszerfalon hamutartó, és a mellsö ajtók felett az utasteret megvilágító világitótest. A Skoda 105 S és 120 típusú gépkocsik kivételével a hátsó ajtókban hamutartó és a hátsó ajtók felett kapaszkodó és ruhaakasztó van. (A Skoda 105 S és 120 típusú gépkocsikban a ruhaakasztó a középoszlopon van.)
A padlófelület szigetelő és zajcsökkentő anyaggal van bevonva, a külső alsó felületet PVC plasztizol védőanyaggal vonták be. A fenéklemezt és a csomagteret szőnyeggel, a kézi csomagteret nemez szigeteléssel vonták be.
A külső bevonat többrétegű, különleges, rozsdagátló réteg és lakk. A kocsiszekrény belső berendezését a 1.2. alfejezetben ismertettük. A kocsiszekrény karbantartását a 15.13. alfejezet tartalmazza.

14.1. A szilárdsági váz és a kocsiszekrény felületi részei, általános javítások

14.2. A lökhárítók

14.3. A sárvédők

14.4. A motorházfedél és a csomagtérfedél

14.5. A kocsiszekrény homlokfala és hátfala

14.6. Az ajtók

14.7. A kocsiszekrény üvegei

14.8. A műszerfal

14.9. Az ülések és a biztonsági övek

14.10. A kárpitozás és a tömítőprofilok

14.11. A fényezés és a festés

14.12. Kötélvezetők, a motorházfedél zárjának vonókötele, a csomagtérfedél zárjának vonórúdja

14.13. Tüzelőanyag-tartály